Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Het Genootschapsweekend

Het Genootschapsweekend 2024

Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni gaat het Natuurhistorisch Genootschap op onderzoek in natuurgebieden in de omgeving van Venray.Hiertoe behoren het Loobeekdal dat net een grootschalige herinrichting achter de rug heeft. In het Smakterveld liggen natte graslanden waar diverse insectensoorten en planten te zien zijn.

Ons weekend valt precies in de vliegtijd van de Bruine eikenpage, dus proberen we de verspreiding van deze soort nog beter in beeld te krijgen door vlieggebieden als de Boschhuizerbergen te bezoeken.

Aangrenzend bevindt zich langs de Oostrumse beek Landgoed Geysteren met uitgestrekte bossen. Rondom het oude peelrestant van de Heidsche Peel bekijken we ook de nieuw aangelegde natuurgebieden. In de Castenrayse vennen zijn broekbossen te vinden. Een bijzonder project is de nevengeul bij Ooijen-Wanssum, waar naast ruimte voor de rivier ook ruimte gecreƫerd is voor de natuur. En vlakbij ons verblijf ligt ook het natuurgebied de Paardekop.

Drie dagen lang kammen we de omgeving van deze Noord-Limburgse omgeving uit naar de bijzondere flora en fauna. Diverse studiegroepen verzorgen in dit weekend excursies naar de natuurgebieden in deze gemeente. Op vrijdagavond is er een inleidende lezing over de natuurgebieden.

We hopen op een grote belangstelling voor dit inventarisatieweekend. Van zowel experts als van mensen die graag van de ervaren genootschappers willen leren en hun soortenkennis willen verbeteren. Meer ogen in het veld zien meer en dus bent u ook welkom als u geen kenner bent.

Genootschapsweekend